Zdrowie

Dieta bez glutenu – wszystko co trzeba wiedzieć

Dieta bezglutenowa doradzana jest osobom, które po zjedzeniu żywności z glutenem przejawiają reakcje alergiczne. W przeważającej części będą to objawy skórne, które szybko rozpozna lekarz. Kolejny kluczowy objaw nieprzyjmowania przez organizm glutenu to reakcja ze strony układu pokarmowego. Przykre objawy pojawiają się niedługo po obiedzie i będą to np. nudności, ból brzucha, czy wzdęcia. Lekarz powinien postawić diagnozę po zrobieniu obowiązkowych badań. Jeśli podejrzenia się udowodnią, poleca się rozpoczęcie diety bez glutenu.

Jaka jest definicja glutenu?

Glutenem określamy proteiny znajdujące się w określonych odmianach zboża. Dlatego też dieta bezglutenowa musi być ogołocona wszystkich artykułów z ich dodatkiem. Należą do nich między innymi: bułki, mąka pszenna, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Jadłospis bezglutenowy to kuracja selekcyjna, która usuwa z konsumowanej żywności wyroby uwzględniające białka glutenu. Wykorzystywana jest niejednokrotnie w ciągu leczenia celiakii. Dolegliwość ta jest stałą nietolerancją glutenu, wzniecającą zmiany w błonach jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym.

Dieta bez glutenu – jak powinna wyglądać?

Produkty z glutenem trzeba wykluczyć. Trzeba je zastąpić na produkty go pozbawione. Dieta bezglutenowa bazuje na odrzuceniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także wymiana jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Cała masa ludzi nietolerujących gluten może również kupować produkty stworzone z mąki owsianej. Nasiona owsa nie posiadają glutenu. Poprzez charakterystykę upraw, owies może mieć minimalną ilość glutenu z innych zbóż. Zupełnie oczyszczona z glutenu mąka owsiana powinna być specjalnie oznaczona.

Kluczowe jest czytanie informacji na etykiecie. Dieta bezglutenowa ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego powinno się uzupełniać ilość węglowodanów. Z tego powodu tradycyjny makaron można wymienić na makaron z kukurydzy. Tendencja na dietę bez glutenu sprawiła, że firmy chętnie oferują różne produkty bez glutenu.

Dieta pozbawiona glutenu nie jest być kłopotliwa lub nudna! Musimy dokładnie czytać etykiety artykułów, a w przypadku niejasności podpytać ekspedientów czy konkretny produkt jest bezglutenowy. Zielony przekreślony kłos to symbol, że dany artykuł nie posiada glutenu. Ten symbol to gwarancja producenta. Jest on licencjonowanym symbolem, który określa bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.