STOP

Zatrzymaj sie i przeczytaj

W czym należy podawać wino?
Różności

Tajniki serwowania win — od temperatury po odpowiedni kieliszek

Wino świetnie komponuje się z wieloma potrawami, gdyż podkreśla ich smak i aromat, a także jest najzdrowszym z dostępnych alkoholi. W trakcie serwowania trunku liczy się wiele kwestii, począwszy od temperatury wina, przez sposób serwowania, a kończąc na doborze potraw do rodzaju alkoholu.

W czym należy podawać wino?

Cały proces serwowania wina jest wyjątkowy i składa się z wielu aspektów. W pierwszej kolejności trzeba zadbać o zapewnienie właściwej temperatury trunku. Odmiana czerwona jest serwowana w temperaturze pokojowej, a wino białe, jak na przykład Chardonnay schładza się maksymalnie do 8°C. Jeśli temperatura będzie niższa, alkohol zmieni swój smak.

Wielu koneserów radzi, aby wino było otwarte już godzinę przed podaniem, a następnie korek wkłada się do połowy. Taki zabieg pozwala wydobyć głębie i sprawia, że trunek smakuje jeszcze lepiej.

Podając lekkie i orzeźwiające Chardonnay czy też głęboki i ciekawy Malbec warto mieć zestaw do serwowania wina. Składa się na niego korkociąg, pompka do wina umożliwiająca pozbycie się powietrze z otwartej butelki, korek próżniowy, nalewak, aktywny schładzacz do wina oraz nożyk używany do przecinania folii na butelce.

W dalszej kolejności należy skupić uwagę na kieliszkach, w których serwowane jest wino. Istotnie jest kształt odpowiadający za kumulację aromatu i ułatwiający cieszenie się winem od pierwszego łyku.

Wybierając kieliszki, należy zweryfikować kolor oraz jakość użytego do produkcji szkła, ważna jest konstrukcja nóżki — wybrany model ma ułatwić komfortowe trzymanie kieliszka w dłoni. Niemniejsze znaczenie odkrywa jego pojemność zapewniająca wygodne zamieszania winylem bez strachu o jego rozlanie.

Organizując przyjęcie i serwując wino kilku osobom, trzeba upewnić się, że wszystkie kieliszki są takie same — w przeciwnym wypadku efekt jest nieelegancki i nieestetyczny.

Dostępne gatunki wina można serwować z różnorodnymi daniami – delikatne Chardonnay świetnie sprawdzi się w połączeniu z daniami wegetariańskimi, rybami i owocami morza, a ciekawy i aromatyczny Shiraz podbije serce miłośników czerwonego mięsa.