Dom

Patelnie nieprzywierające – 5 błędów, przez które mogą się zniszczyć

Każdy sprzęt kuchenny kupujemy z myślą o jego długim użytkowaniu. Nie inaczej jest w przypadku patelni. Ze względu na szerokie zastosowanie, jest naczyniem, który używa się bardzo często. Właśnie dlatego wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Jest to wskazane szczególnie w przypadku warstwy non-stick. Patelnie nieprzywierające, choć bardzo ułatwiają życie, pod wpływem niektórych czynników mogą się szybko zniszczyć. Jest wiele sytuacji, które przyczyniają się do szybkiego zużycia sprzętu. Patelnie nieprzywierające często nawet nieświadomie narażane są przez gotujących na szkodliwe działanie, chociażby wysokiej temperatury. Czego unikać podczas ich codziennego użycia? Co sprawia, że patelnie nieprzywierające szybciej niszczeją?

Dlaczego warto dbać o patelnie nieprzywierające?

Bez względu na to, czy inwestujemy w patelnie nieprzywierające ze średniej półki, czy są to modele bardzo drogie, zawsze trzeba o nie dbać. Tylko wtedy możemy cieszyć się jakością sprzętu i jego właściwościami przez długi czas użytkowania. A patelnie nieprzywierające to wyjątkowe produkty. Mimo że mają wiele zalet – chronią przed przywieraniem składników, pozwalają smażyć w minimalnej ilości tłuszczu i są łatwe w czyszczeniu, wymagają szczególnego traktowania. Choć poszczególne warstwy non-stick, takie jak teflonowa, ceramiczna, granitowa, a nawet tytanowa, różnią się od siebie odpornością na uszkodzenia, każdą z nich trzeba traktować delikatnie. Tak naprawdę nieumiejętne użytkowane patelnie nieprzywierające mogą bardzo szybko stracić swoje właściwości. Jeśli będzie to bardzo drogi model, pieniądze będą wydane na marne. Aby zakup był rzeczywiście korzystny i sprawił, że patelnie nieprzywierające to inwestycja na lata, warto unikać kilku podstawowych rzeczy.

5 sytuacji, które niszczą patelnie nieprzywierające

Poniższe sytuacje, które niekorzystnie wpływają na patelnie nieprzywierające, bardzo często zdarzają się w wielu kuchniach. Niestety niewiedza na temat tego sprzętu skutkuje tym, że nieświadomie niszczymy naczynie, za które czasami zapłaciliśmy sporo pieniędzy. Aby patelnie nieprzywierające zachowały przez długi czas perfekcyjny wygląd i wysoką funkcjonalność należy wystrzegać się poniższych czynników:

  1. Wysoka temperatura. To jeden z największych wrogów powłoki non-stick, szczególnie w wersji teflonowej i ceramicznej. Patelnie nieprzywierające szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, dlatego nie ma potrzeby ustawiać wysoką moc palnika przez cały czas smażenia. Najlepiej zrobić to tylko na początku, a następnie zmniejszyć temperaturę. Aby zachować bezpieczeństwo użytkowania, patelnie nieprzywierające można maksymalnie nagrzewać do 25-260 stopni Celsjusza.
  2. Smażenie bez tłuszczu. Choć patelnie nieprzywierające uchodzą za naczynia, na których można bez problemu przygotowywać dania całkowicie bez tłuszczu, nie jest to do końca zgodne z rzeczywistością. Każda warstwa non-stick potrzebuje choć minimalnej ilości tłuszczu. Zapobiega to przegrzaniu, a po smażeniu nawet konserwuje powłokę. W dalszym ciągu dania są lekkie i zdrowe. Należy więc pamiętać, że całkowicie rezygnując z tłuszczu, można zniszczyć patelnię, a w przypadku wysokiej temperatury również doprowadzić składniki do przypalenia.
  3. Używanie ostrych narzędzi. Metalowy widelec, łyżka czy inne akcesoria wykonane ze stali mogą wyrządzić wiele szkód. Patelnie nieprzywierające, choć w zależności od materiału mają mniejszą lub większą odporność na zarysowania, lepiej łączyć z narzędziami kuchennymi wykonanymi z drewna, silikonu lub plastiku.
  4. Używanie zmywarki. Patelnie nieprzywierające są bardzo łatwe w czyszczeniu. W związku z tym zabrudzenia łatwo schodzą z powierzchni podczas mycia ręcznego. Czyszczenie takich patelni w zmywarce jest bardzo ryzykowne, ponieważ powłoka narażona gorącą wodę pod ciśnieniem oraz mocne detergenty może szybko się wysuszyć i stracić swoje właściwości nieprzywierające.
  5. Zalewanie wodą. Ta praktyka jest bardzo szkodliwa dla warstwy non-stick. Patelnie nieprzywierające powinny być myte dopiero po ostudzeniu. Gdy są jeszcze ciepłe, nigdy nie należy ich polewać ani ciepłą, ani zimną wodą.