STOP

Zatrzymaj sie i przeczytaj

finger food catering
Lifestyle Różności

Co to jest finger food i jakie ma zalety?

Imprezy odbywające się w domu mają swoją określoną strukturę. Na ogół gospodarz nie dysponuje taką ilością miejsca w mieszkaniu, aby rozstawić wielki stół, jednocześnie nie tracąc przestrzeni pełniącej funkcji parkietu. Osoby, którym zależy na szampańskiej zabawie i tańcach, powinny zrezygnować z zasiadania w jednym miejscu. Tym samym żaden dobry gospodarz nie może pozwolić sobie na to, aby jego goście byli głodni. Na szczęście z pomocą przychodzi finger food catering. Czym jest i jakie są jego zalety?

Finger food catering — czym tak dokładnie jest?

Termin „finger food” odnosi się w skrócie do niewielkich rozmiarów dania, które można skosztować przy pomocy rąk. Tak skonstruowana definicja jest niestety problematyczna, gdyż odnosi się również do jedzenia w stylu „street food” oraz „fast food” – bardzo rzadko zaliczanych do przekąsek, o których mowa. Dokładniej precyzując, można stwierdzić, iż „finger food” to nic innego, jak dania „na jeden kęs”. Chodzi o to, aby można było szybko je zjeść, tym samym nie narażając się na pobudzenie ubrania oraz nie poświęcając ten czynności zbyt dużo czasu. Prosto, smacznie i zdrowo — tą przewodnią kieruje się każdy finger food catering.

Jakie są zalety menu w stylu finger food?

Odnosząc się do kultury jedzenia „finger food”, warto zastanowić się chwilkę, kiedy takie patenty są doskonałym rozwiązaniem. Nieprawidłowe jest twierdzenie, że finger food to jedynie przekąski, spożywane podczas przemieszczania się z jednego punktu do drugiego — jak to ma miejsce w przypadku, „fast food” czy „street food”. Raczej są to rarytasy, które pojawić się mogą jedynie na konferencjach, spotkaniach biznesowych, rodzinnych uroczystościach, a nawet weselach, jako dodatek do głównych dań. Powinny one być serwowane wtedy, gdy jedzeniu towarzyszy rozmowa, omawianie ważnych spraw lub nawiązywanie kontaktów. Wtedy goście będą pełni, choć ich uwaga nie będzie rozproszona przez spożywanie posiłku. To właśnie główne zalety, jakie wiążą się z „finger food”.

Kiedy finger food stało się takie popularne?

Hasło „finger food” pojawiło się już w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, większą popularność zdobywając w ich drugiej połowie. W ten czas to potrawy tego typu zaczęto opisywać w książkach kulinarnych, a sztuce ich przyrządzenia poświęcono coraz więcej uwagi. W latach dziewięćdziesiątych zaczęto publikować książki, które odnosiły się jedynie do tych właśnie smakołyków. Zawierały one nie tylko przepisy, ale również informacje na temat, w jaki sposób je spożywać.